torsdag 13 oktober 2011

Materialets ABC - Eget arbete 1

Jag har utforskat och upptäckt både nytt och gammalt material tillsammans med barnen för att även få se och höra deras reaktioner.

Ritkol: Det var första gången som barnen fick prova på ritkol. Det var en härlig känsla, lätt att stryka med fingret och få till skuggor. Barnen tyckte det var jätteroligt. Men de tyckte det blev kladdigt.

Härlig känsla med djup i.

Blyerts: Också lättarbetat, skön känsla, lätt att göra skuggor, stryka ut, trycka hårt och lätt. Blyerts jobbar vi ofta med.

Tusch: Har arbetat med tusch några gånger. Tyckte det var lite svårt. Blev lätt kladdigt om man inte var lätt på handen. Det är inget material som vi användt oss av på förskolan.

Vaxkritor: Jag tyckte inte att det täckte så bra, klumpade sig och blev en tjock yta. Barnen däremot tycker om att jobba med vaxkritor, det finns både tjocka och smala.

Flicka 5 år har målat självporträtt.

Temperablock: Är roligt att arbeta med. Kan blanda tjockt - tunnt med vatten. Lätt att blanda färgerna till olika nyanser. Fungerade bäst på matt papper, inte glättat. Barnen älskar att måla med temperablock.

Akvarell: Uppförde sig ungefär som ovanstående. Får ha en finare pensel och jobba lite mer med färgen så den inte rinner. Barnen tycker om att jobba med akvarell och tar fram den ofta.

Flytande täckfärg: Är ändå det material som används oftast av färgerna. Färgens egenskaper gör att den är lättjobbad, det blir bra resultat. Lätt att blanda färger. Jag och barnen gillar det!

Härlig bild i olika lila nyanser.


Oljepastell: Används inte så ofta på avdelningen. Det går i perioder, inga kritor som barnen har haft tillgång till, vilket jag skall ändra på. Själv tycker jag att det kan bli lite kladdigt men ändå kul att arbeta med. Blir tjockt och täcker bra.

Torrpastell: Ungefär som ovan. Men lättare att jobba med, blir inte lika kladdigt och "segt". Tycker om käslan.

Akrylfärg: Har prövat några gånger, har liknande egenskaper som flytande täckfärg. Ingen färg som vi har på förskolan.


Pulverfärg: Blandade pulverfärg med master medium. Både jag och barnen tyckte om känslan.

Textilfärg: Har prövat vid något tillfälle när jag jobbade med batik. Det var kul.

Lera: Stina Braxell hade workshop med lera på vår förskola, det var otroligt roligt. Efter besöket blev alla inspirerade och det köptes in lera på alla avdelningar. Barnen blev också lyriska efter att de fick pröva och undersöka. Nu arbetas det intensivt i olika perioder med lera som de själva kan ta fram.

Vi ringlar en skål.

Gips och sand: Barnen och jag gjorde handavtryck i sand som vi sedan fyllde med gips. Resultatet blev inte så bra, gipset gick lätt sönder, blev tunnt på vissa ställen. Nästa gång prövar vi på ett annat sätt.

Papier-maché: I dag började vi på våra luftballonger. Vi blåste upp vanliga ballonger, smetade in ballongerna med tapetklister och strimlade tidningspapper som vi satte i flera lager runt om. Det var en härlig känsla att få kladda.

Trä: Arbetade mycket med trä för ett år sedan. Barnen hade tillgång till snickarbänk och verktyg. Det luktar gott med nysågat trä. Barnen tyckte det var roligt att klistra, spika, skruva och konstruera saker av. Vi arbetar fortfarande med trä men det blir inte så ofta och inte med stora bitar. Jag tycker det är lättarbetat och kul.

Tyg, kartong, tejp, lim, plast, frigolit, återvinningsmaterial, piprensare, fjädrar, naturmaterial, garn och snöre: Det är material som ligger framme hela tiden som barnen kan ta själva när de vill konstruera och skapa. Med jämna mellanrum fyller vi på det som saknas. Går ut i naturen plockar pinnar, kottar, mossa etc och tar vara på återvinningsmaterial som kommer från köket, mjölkkartonger, burkar, plastförpackningar m m. Vi arbetar ofta med dessa material i våra projekt. Jag tycker det är roligt och kreativt, man får tänka och hitta på lösningar. Barnen tycker det är roligast att jobba med limpistolerna, då händer det något. Det gick åt många limstavar i början.

Skrot: Har en skrotlåda där vi kan meka, skruva, dra i muttrar etc. Barnen arbetar inte mycket med materialet. Jag tycker att materialet är för hårt att arbeta med, inte formbart. 


Sidenmålning: Vi passade på att måla sidenmålning när vi hade grupparbete i vårt baslag. Det var otroligt roligt att jobba med sidenmålning. Lätt och tunn färg och det blev otroligt klara vackra färger. Det gör jag gärna om. 

Här är vi fulla av inspiration och skapar nya lärprocesser, vackert blir det. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar