tisdag 29 november 2011

Grupparbete i baslag 2

Vårt baslag träffades på min och Khalidas förskola i Hammarkullen, vi gick runt på våra avdelningar och tittade på miljön och diskuterade sedan om projektarbete och ateljén som pedagogisk miljö. Vi passade också på att pröva sidenmålning, vi hade mycket trevligt, tiden rann snabbt i väg.

Miljön skall vara tillåtande där barnen själva kan ta av materialet och det skall stå på deras nivå. Material som barn "normalt" inte har hemma skall finnas tillgängligt och av bra kvalité så att barnen inte ger upp för att saker och ting går sönder. Miljön kan bli mer stimulerande med fotografier och
t ex bilder på konstverk på barnens höjd. Att var sak har sin plats, tydlighet som visar vad man gör på varje station och att barnen inte blir störda och kan jobba i lugn och ro. För att barnen skall bli bekväma med materialet behöver barnen materialkunskap. Att få pröva och testa så de blir bekväma med ett stort register av olika material och att barnen får den tid de behöver. Jag tänker att materialet inte behöver kosta så mycket. Man kan använda sig av återvinnings- och naturmaterial. Besöka tryckerier, byggföretag etc och be snälla föräldrar och bekanta om saker.

Viktigt är att vi har ett förhållningssätt till barnen, bekräftar och uppmuntrar dem. Att göra skapandet synligt så att de känner att vi tar deras arbeten på allvar, att dokumentera barnens lärprocesser. Observera med vad och hur barnen arbetar och förändra miljön efter deras intressen. Det gör många gånger att barnen blir inspirerade på nytt och tycker det blir spännande och utvecklar leken/arbetet vidare. Miljön skall vara lockande för både pojkar och flickor.

Det är viktigt att reflektera/återkoppla till projektet det man arbetat med, både med barn-barn och barn-pedagog. Dokumentera barnens reflektioner och ta fasta på vad barnen var uppfyllda och intresserade av. Koppla det man gjort till läroplanen för att höja kvalitén i förskolan. Ge barnen tid att reflektera i små grupper och ge dem feedback och sedan planera aktiviteterna efter det och på så sätt komma vidare i projektet. Barnen kan också bjuda in andra barn och berätta för dem vad de har gjort. Barnen blir också bättre på att uttrycka och formulera sig. Våra barn kommer ofta självmant till oss när de vill att vi skall dokumentera det som de vill berätta eller gör. Dokumentationen är en mycket viktig del av den pedagogiska verksamheten och därför är utrymmena som används för dokumentationen också viktig, hur man presenterar och sätter upp den.

"Varje utrymme ska likt ett hologram berätta om verksamheten" (artikel Förskolan 4/00).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar